Cijfers liegen niet!

20 jaar WvdD - Uitnodiging

Deze maand bestaat het "Weetje van de dag" (WvdD) precies 20 jaar. En dat gaan we vieren...

Kom naar de lezing in Eindhoven

Zo hebben we bijvoorbeeld, samen met Studium Generale van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), prof. dr. Arnoud Boot uitgenodigd om iets te komen vertellen over de zin en onzin van cijfers en statistieken.

Bezoekers van Cijfers.net en abonnees van het WvdD kunnen de lezing gratis bijwonen.

Data CC-By-SA by OpenStreetMap.

Als je hier geen plattegrond ziet is (de horizontale resolutie van) je scherm te klein. Misschien dat de kaart alsnog zichtbaar wordt als je je smartphone of tablet horizontaal houdt en (indien nodig) op "Vernieuwen" klikt...

Gemanipuleerde werkelijkheid
Prof. dr. Arnoud Boot

28 november, 12:40-13:20 uur, met een napraatsessie tot 13:45 uur.
Blauwe Zaal, Auditorium, Technische Universiteit Eindhoven.

Cijfers liegen niet, maar ze spreken ook zelden de waarheid. Door slim gebruik van onderzoeksresultaten weten politici en bestuurders regelmatig een 'meer gewenste' werkelijkheid te creëren. Prof. dr. Arnoud Boot bespreekt voorbeelden uit de financiële wereld en de politiek.

Het komt geregeld voor dat de resultaten van kostbaar onderzoek niet (helemaal) overeen komen met de (politieke) wensen van de opdrachtgever of de gebruiker. Met wat plooien en masseren, goed zoeken en slim formuleren is daar achteraf dan vaak wel een mouw aan te passen.

Door deze manipulatie ontstaat er een zogenaamde 'papieren werkelijkheid': een door politici, bestuurders en CEO's gecreëerde, en door 'harde cijfers' onderbouwde, gewenste realiteit. Wat onderzoekscijfers en statistieken ons vertellen hangt dus sterk af van de context en hoe de betrokkenen er mee om gaan. Het kwalijke gevolg: sterke beïnvloeding van de algemene beeldvorming, besluitvormingsprocessen en het publieke debat.

Prof. dr. Arnoud Boot is hoogleraar Ondernemingsfinanciering en Financiële Markten (UvA). Hij is een autoriteit op het gebied van de financiële sector in relatie tot de maatschappij (o.a. ook raadslid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) en mengt zich regelmatig in het publieke debat. Hij bespreekt hoe de financiële wereld en de politiek regelmatig op basis van onderzoekscijfers en statistieken dubieuze en zelfs onjuiste besluiten nemen. Ook gaat hij in op de impact van de hierdoor gecreëerde werkelijkheid op onze samenleving.

Ga naar het inschrijvingsformulier.